Otče náš 4. časť – Príď kráľovstvo tvoje…

Modlitba Otče náš má po oslovení tri prosby, ktoré sú zamerané na Boha a štyri prosby, ktoré smerujú k Nebeskému Otcovi aby nám dal základné ľudské potreby. „Príď kráľovstvo tvoje“ je ďalšia časť modlitby, ktorú sa pravidelne modlievame, je to druhá prosba, ktorá smeruje k Bohu.

Aj keď sa nám na prvý pohľad môže zdať, že táto prosba nie je potrebná, ukrýva v sebe veľké posolstvo. Často sa môžeme pýtať, kde je Boh? Kde je jeho kráľovstvo? Veď on je niekde ďaleko od nás!

Nemyslieť len na seba

Celá modlitba Otčenáš nie je len súkromná záležitosť alebo iba nejaká modlitba jednotlivca, ale naopak, je to modlitba celého spoločenstva, modlitba jedného za všetkých a so všetkými. Pri slovách „Príď kráľovstvo tvoje“ nemyslíme len na seba, ale na celé ľudstvo. Máme pocítiť Božiu lásku, ktorá sa má prežívať už tu na zemi. Príď kráľovstvo tvoje do môjho srdca a ja ho potom budem odovzdávať ďalej. Príď do môjho života, aj keď som len slabý – ale to nie je dôležité. Dôležité je, že som ochotný nasledovať teba, Pane, lebo ty vo mne prebývaš.

Sme duchovní žobráci

Pápež František v knihe „Otče náš“ píše o tom, že modliť sa „Príď kráľovstvo tvoje“ znamená žobrať. Stať sa žobrákom pre Boha, pretože chudobným patrí Božie kráľovstvo. Aj keď možno nie sme materiálni žobráci, častokrát sme duchovní žobráci. Práve chudobným patrí Božie kráľovstvo, ktoré prichádza, ale zároveň je už aj tu. Prosiť o Božie kráľovstvo znamená priznať si vlastnú slabosť, že bez Boha toho veľa nezvládneme, ale keď sa mu odovzdáme, tak on aj s nedokonalým nástrojom dokáže spraviť dokonalé veci.

Božie kráľovstvo je ako perla, kvôli ktorej kupec predá celý svoj majetok (Mt 13, 44 – 46). Pre Boha sa oplatí všetko stratiť, pretože naša strata je v tom prípade obrovský zisk.

Otče, potrebujeme ťa

Pápež František vo svojej katechéze o tejto časti modlitby povedal: „‚Príď kráľovstvo tvoje!’ opakuje naliehavo kresťan, keď sa modlí Otčenáš. Ježiš prišiel. Ale svet je stále poznačený hriechom, svet obývaný toľkými ľuďmi, ktorí trpia, ľuďmi, ktorí nie sú zmierení a neodpúšťajú, je poznačený vojnami a mnohými spôsobmi vykorisťovania – pomyslime napr. na obchodovanie s deťmi. Všetky tieto skutočnosti dokazujú, že Kristovo víťazstvo sa ešte kompletne neuplatnilo: veľa mužov a žien stále žije s uzavretým srdcom. A predovšetkým v týchto situáciách sa na perách kresťana objavuje druhá prosba Otčenáša: „Príď kráľovstvo tvoje!“. Je to ako povedať: „Otče, potrebujeme ťa. Ježiš, potrebujeme teba, potrebujeme, aby si bol všade a navždy Pánom uprostred nás!“ Príď kráľovstvo tvoje, ty buď uprostred nás.“

Bartolomej 1/2020 Dominik Kučera